Vaardigheden

Periode 2




Opdrachten & Proces

Het proces is verwerkt in de opdrachten




Weekopdracht 1


Interessante en inspirerende kleuren

    Interessante en inspirerende lettertype

Mijn idee

Ik heb een idee bedacht om een zine te maken van interessante gebouwen en/of plekken in Nederland. Dit zouden plekken kunnen zijn die ondergewaardeerd worden en op deze manier kunnen zij meer aandacht krijgen. Ik ben op het idee gekomen op het moment dat ik dacht aan de activiteiten die we tegenwoordig tijdens corona kunnen doen. De meest populaire en makkelijke activiteit om uit te voeren is wandelen. Het kan buiten en het is voor iedereen beschikbaar. Toen kwam ik bij het idee van 'gebouw / monumenten hoppen', waarbij je naar een dorp of stad gaat om lekker te wandelen en de gebouwen te bekijken. Hierbij kun je de zine meenemen op hierop informatie over de gebouwen te kunnen lezen. Ook is het nog onzeker of we tijdens de vakantie naar het buitenland kunnen gaan, de kans is groter dat Nederlanders op vakantie gaan in eigen land. Met dit idee kun je toeristen enthousiast maken over minder bekende plekken.

Vergelijkbare voorbeelden

Inhoudelijk & eigen voorbeelden

Hierbij wil ik gebruik maken van voorbeelden uit mijn eigen stad, namelijk Enschede.

Woongebouw de Eekenhof

"De Eekenhof ligt ten oosten van de voormalige spoorlijn naar Oldenzaal. Door de hoogte, door de plastische, rond het gebouw gevouwen balkons en door de materiaalkeuze is het een opvallend gebouw."


Bron: Woongebouw de Eekenhof in Enschede door Claus en Kaan Architecten. (2013, 18 november). De Architect. https://www.dearchitect.nl/projecten/woongebouw-de-eekenhof-in-enschede-door-claus-en-kaan-architecten

Roombeek - De Beek

"Door de industriële ontwikkelingen verdween de beek uit het stadsbeeld. De onttrekking van grondwater door de industrie is grotendeels gestopt. Daardoor werd het grondwaterpeil weer bijna net zo hoog als vroeger, toen deze plek de functie had van bleekvelden voor de textielfabrieken. Het herstel van de Roombeek zorgt er voor dat het grondwaterpeil wordt gereguleerd, overtollig regenwater wordt opgevangen en afgevoerd en bovendien zorgt het ´s zomers voor verkoeling. De Roombeek draagt daardoor bij aan de ruimtelijke kwaliteit van de wijk. De beek heeft een gestileerd beeld: kaarsrecht, onverwacht breed met een flinterdun watervlies en een bijzonder stenenpatroon. Door het microreliëf op de beekbodem ontstaat een kunstmatige vertraging waardoor meer water in de beek aanwezig is en het water continu te zien en te horen is. Het scherfvormige stapstenenpatroon is een verwijzing naar de natuur en naar de vuurwerkramp zelf."


Bron: Roombeek, Enschede. (2017, 13 juli). Buro Sant En Co. https://www.santenco.nl/portfolio_page/roombeek-de-beek/

Stationsplein Enschede

Het Stationsplein is voorzien van meerdere gekleurde cirkels en markeringen. Met felle kleuren op de grond is de focus gelegd op een aantrekkelijke looproute naar de binnenstad. Het plein bevat bijzondere speeltoestellen waaronder schommelstoelen die muziek afspelen wanneer de stoelen worden gebruikt. Ook is er DJ-tafel geplaatst die met WiFi in contact staat met de schommels.

Dit biedt bezoekers de mogelijkheid om eigen muziek af te spelen.


Met het robotbeeld Metropolis op het Stationsplein wil creatief directeur Kees de Groot bij de entree van het centrum laten zien dat Enschede een stad is van creatieve technologie, kunst, kennis, innovatie en muziek. „Het beeld van Jelle de Graaf staat symbool voor Enschede. Hij is een van degenen die we voor deze stad moeten behouden. En als je het hebt over duurzaamheid: Jelle maakt zijn werk door industrieel materiaal te hergebruiken.”


Bronnen:

Kok, M. (2019, 19 augustus). Robotbeeld Metropolis in Enschede krijgt vaste plek op Stationsplein. Tubantia. https://www.tubantia.nl/enschede/robotbeeld-metropolis-in-enschede-krijgt-vaste-plek-op-stationsplein-br~a0261765/


Schreuder, F. (2019, 28 maart). Make-over Stationsplein Enschede –. Geerdink Markeringen B.V. https://www.geerdink-markeringen.nl/project/make-over-stationsplein-enschede/


Stadshaard


De eyecatcher aan de Deurningerstraat is een warmtekrachtcentrale die elektriciteit opwekt en daarbij de vrijkomende warmte gebruikt om woningen in Roombeek op te warmen. Zowel het gebouw als de toren van ruim 40 meter is betegeld met Delfts blauwe ‘tegels’ van een vierkante meter groot, ruim 1300 in totaal. Op de tegels staan objecten en personen afgebeeld die refereren naar de stad Enschede en het thema energie. Denk aan Jan Cremer, een Grolsch-flesje, het Twentse Ros en een brandweerman, maar ook een gloeilamp en alledaagse onderwerpen als mensen en een hond. De Stadshaard  is uitgeroepen tot lelijkste gebouw van Nederland. 


Bronnen:

RTV Oost. (2018, 5 september). Lelijkste gebouw staat in Enschede. https://www.rtvoost.nl/nieuws/115466/Lelijkste-gebouw-staat-in-Enschede


Zwijnenberg, C. (2020, 28 november). Wat doet dat Delfts blauwe gebouw eigenlijk in Roombeek? indebuurt Enschede. https://indebuurt.nl/enschede/genieten-van/mysteries/mysterie-opgelost-wat-doet-dat-delfts-blauwe-gebouw-eigenlijk-in-roombeek%7E78717/


Schetsen


Weekopdracht 2


Als groep hebben we voor drie concepten gekozen. Namelijk: een onpopulaire muzieksoort, aparte angsten/fobieën en mode trends door de jaren heen. Uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt om voor het thema angsten en fobieën te gaan.

Voorbeelden en inspiratie voor de angst voor slakken

Mijn idee is om de slakken op een monsterlijke manier weer te geven door gebruik te maken van overdrijving.

Schetsen

Op bais van bovenstaande inspiratie heb ik tekeningen op papier gemaakt.


Weekopdracht 3


Titels

Voor tekst heb ik bedacht om het zelf eerst te schilderen en dan te importeren in Illustrator. Dit vond ik zelf heel persoonlijk.

Andere ettertypes die ik heb gevonden en heb voorgesteld aan de groep:

Key Visual

Ik heb één van mijn schetsen in Illustrator geïmporteerd, dit zou de voorkant van mijn zine worden. Met deze schetsen heb ik geëxperimenteerd en uiteindelijk ingekleurd met roze en groen.

Met de groep hebben we gekozen voor de kleuren roze en blauw. Iedereen gebruikt deze kleuren voor zijn of haar zine. Ook hebben we ervoor gekozen dat iedereen zijn eigen tekenstijl behoud. We hebben ook de lay-out en lettertype vastgesteld voor iedereen.

Ik heb de afgesproken huisstijl toegepast op mijn eigen gemaakte tekeningen en tekst.

Laatste versie voor de definitieve versie van de zine:

Masters


Weekopdracht 4: Random shooting


Ik ging samenwerken met Elke, Youri en Dana. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om allemaal een andere concept uit te voeren zodat iedereen zijn eigen creativiteit kon toepassen op de opdracht. We hebben wel ervoor gekozen om voor de thema verbondenheid te kiezen.


Concept
Overkoepelend thema is: Verbondenheid

Elk individu stelt één vraag aan verschillende modellen.
Dana:
Wat vind jij het meest inspirerend aan vrouwen? / Wat inspireert jou het meest in jouw leven?
Elke:
Wat vind je het mooiste aan jezelf?
Pati:
Hoe ga jij eruit zien als de corona voorbij is?
Youri:
Wie heb je het meest gemist in de lockdown?

Inspiratie

Ik heb zelf ervoor gekozen om een grote witte laken mee te nemen. Dit laken heb ik in het midden gescheurd om het idee over te brengen alsof iemand door het laken heen breekt. De laken moet de corona-tijd voorstellen, en de mensen achter de laken komen door alle 'maatregelen' en deze moeilijke tijd heen.

Meegenomen spullen:

  • Laken
  • Touw
  • Wasknijpers
  • Schaar
  • Stokken
  • Reflectiescherm


Ik vond het heel spannend om vreemden in het park aan te spreken. Ik ging er vanuit dat ze 'er toch geen zin in hadden'. Maar het viel mij allemaal positief mee. Het was een mooie zonnige dag en iedereen was vrolijk en erg behulpzaam. Aangezien het erg zonnig was moest ik de harde schaduwen voorkomen, hiervoor heeft Elke mij geholpen door een scherm vast te houden boven de 'modellen'. Youri hielp mij met het verlichten van de modellen door middel van een reflectiescherm die hij richtte op het gezicht van de modellen.

Testfoto met Elke

Wegwerking van oneffenheden in Photoshop

Alle gefotografeerde modellen:

Andere gefotografeerde personen waarvan de foto's minder goed gelukt zijn: